Kako spriječiti strah od stomatologa kod djece?

Svako dijete se rodi s dva osnovna straha: strah od gladi i strah od padanja. Često znamo čuti, a i sami reći kako nam je određeni strah urođen, no istina je da smo ga u nekom trenutku života stekli. Jednako je sa strahom od stomatologa – stječe se lošim iskustvima.

Svi želimo da nam djeca odrastu u mlade, sretne ljude s razvijenom osobnošću i karakterom. Dovoljno jaki da ih životne prepreke i strahovi ne zaustave u njihovom naumu da vode lijep i kvalitetan život. Da bismo uspjeli u tom naumu, prvi koji im dajemo osnove za to smo upravo mi. Djeca od odraslih uče o navikama, opasnostima, strahovima, sreći… U prvim godinama kopiraju reakcije odraslih, izraze lica i ponašanje.

Kvalitete koje mi pokazujemo u blizini djece, oslikavaju se u njihovom daljnjem ponašanju.

Od pojave prvih mliječnih zuba kod djece važno je preuzeti brigu o oralnoj higijeni. Mnogi smatraju da karijes na mliječnim zubima nije toliko važan jer će oni ionako ispasti i da brigu o oralnoj higijeni treba preuzeti tek kada počnu rasti trajni zubi. Brigom o mliječnim zubima stječe se navika ispravne i svakodnevne higijene zuba i desni. Ne zaboravimo, također, da su mliječni zubi čuvari mjesta trajnima i da kao takvi brinu da trajni zubi rastu ispravno.

Ne čekajte, već krenite s djecom na vrijeme na preglede stomatologu.

Redoviti posjeti djeteta stomatologu smanjiti će mu strah. No nisu samo dolasci ti koji igraju ulogu. Kao stomatolozi, imamo veliku ulogu u zdravlju djece. Naša je dužnost da oni s radošću dolaze na preglede i da shvate važnost brige o svojim zubićima. Upravo taj prvi pristup učinit će veliku razliku u njihovim kasnijim stavovima. Načelo “uvijek budi ljubazan i srdačan” vrijedi, ali u radu s djecom iza te rečenice treba staviti nekoliko uskličnika (!!!).

Prvi pristup djetetu, mora stvoriti prijateljski odnos i razviti povjerenje.

Uvijek postoji mogućnost da popravak zuba barem malo zaboli. Kad je riječ o boli, ako je ona učestala ili jaka razvije se trauma iz koje kasnije i nastaje sami strah. Kako do traume ne bi došlo, pregledu i popravku zubića treba pristupiti pažljivo. Ako i dođe do male boli, povjerenje koje smo razvili pri prvim, preventivnim pregledima, umanjit će bol i neće rezultirati strahom. U konačnici, djeca su naši, ponekad, najzahtjevniji pacijenti. Ne zbog prigovaranja, ne zbog nemira, već zato što tek uče i ne mogu u potpunosti shvatiti važnost zdravih zubi u njihovim kasnijim, odraslim godinama. Prvi temelji jakih i zdravih zuba u odrasloj dobi postavlja se upravo u dječjoj.

Još jedan od glavnih uzročnika straha od stomatologa jest oprema. Oprema u stomatološkoj ordinaciji može biti pomalo zastrašujuća i odraslima, a kamoli tek djeci. Današnja oprema omogućava nam da smanjimo taj uzročnik, pa čak i eliminiramo. Udobne stolice, u koje se djeca zavuku, mnogo tiša oprema i uređenje ordinacije prilagođenije djeci čine da djeca budu opuštenija i mirnija. Tu su i rekviziti, slikovni prikazi, čak i makete koje im vizualiziraju sve njima do sada neshvatljivo.

Kada nam djeca dođu u ordinaciju, trudimo se pristup, radnje i govor prilagoditi njihovoj dobi. Djeca ugodu povezuju kroz igre i priče. Svi se sjećamo priče o Gricu i Grecu i to je upravo pristup kojeg poštujemo. Priče, kojima će djeca, čak i one negativne pojave, shvatiti na dobar i prihvatljiv način.

Uloga stomatologa koji rade s djecom je da se prilagodimo našim malim pacijentima, da ih razumijemo i činimo njihova prva, ali i kasnija iskustva što ugodnija. U stomatološkoj ordinaciji Amarela, djeca kao pacijenti su česti i iskustvom smo naučili kako se pravilno postaviti prema njima. Kako neočekivano riješiti nepredvidive situacije i kako umiriti već stečeni strah.

Često smo svjedoci napredovalog straha kod odraslih osoba, koji se mogao spriječiti u djetinjstvu i mlađoj dobi. Stoga, sve što radimo, radimo pažljivo kako bi djeca, čak i kada odrastu, s voljom dolazila stomatologu znajući da nema potrebe za strahom i sa sviješću o dobrobiti redovitih pregleda za njihovo cjelokupno zdravlje. Zdravlje zuba i desni nije nužno samo zbog konzumacije hrane i lijepog osmijeha, već ono može na sebe vezati i mnogo teže probleme, posebice sa srcem.

Učinimo svi nešto dobro za cjelokupno zdravlje i blistav osmijeh najmlađih pacijenata da bismo ih gledali kako rastu u samopouzdane i hrabre ljude.