Pravilna zaštita od sunca

Pravilnom zaštitom od sunca do nezaboravnih trenutaka s obitelji

Boravak na svježem zraku dobar je za zdravlje, kako odraslih, tako i djece. Svjež zrak i D vitamin dobiven kroz sunce jačaju imunitet, čine kosti jačima i otpornijima i povisuju razinu energije. Izrazito je važno da, posebice djeca, na otvorenom provode što više vremena, a još je bolje, ako je to u igri i smijehu.

Dječja cika i smijeh, gledanje kako trče, skaču, špricaju se vodom i zabavljaju se, prekrasan je prizor tijekom ljeta. Djeca tako kroz igru s prijateljima osnažuju svoje mišiće i jačaju cjelokupno zdravlje. No, važno je pripaziti na posljedice sunca, koje je iz godine u godinu, zbog svog UV zračenja, opasnije. Ultraljubičasto zračenje ima snažan utjecaj na kožu i potkožno tkivo. Ono ubrzava starenje kože i štetno je, ali također potiče proizvodnju vitamina D i primjenjuje u liječenju nekih bolesti.

No, štetnosti sunca su važnije nego dobrobiti jer su posljedice kritičnije. Važno je mazati se kremom za sunčanje i nositi pokrivala za glavu prilikom svakog imalo dužeg boravka na suncu. To vrijedi za odrasle, a posebice za djecu zbog dugoročne dobrobiti njihove kože. Nježna dječja koža sklonija je upijanju UV zračenja.

Prije no što provedete najpamtljivije trenutke u igri i smijehu sa svojom obitelji ili prijateljima, važno je pobrinuti se za zdravlje. Namažite svoju kožu kremom za sunčanje. Ako se ipak odlučite za prirodno rješenje, ulja i maslaci uspješno brane kožu od UV zračenja, a pritom ju hrane i čine mekšom.

Za lijepe provode na otvorenom, a ujedno i zaštitu od štetnih utjecaja sunca, odlično je ulje čileanske maline. Sprječava UV zrake da prodru u kožu, a čine ju mekom i elastičnijom. Uz čileansku malinu, shea i kakao maslac, također će zaštititi vašu kožu i nahraniti ju vitaminima A i E. Maslac je odlično rješenje za suhu i ispucalu kožu i možete ga koristiti za kožu i kosu prije i nakon sunčanja.

Kada su u pitanju sreća i zabava na otvorenom, lako je zaboraviti na vrijeme. Nerijetko se dogodi lagano crvenilo, koje peče i suši kožu. Macerat od nevena, ulje sjemena mrkve i kamilice ublažit će crvenilo, djelovat će protuupalno i ubrzati zacjeljivanje. S druge strane, ulje širokolisne lavande, osim što će ublažiti crvenilo i pomoći pri zacjeljivanju kože, otpuštat će miris koji će vas smirivati i umanjiti glavobolje nastale vremenom provedenim na velikim vrućinama.

Ako, unatoč zaštiti, vidite promjenu pigmenta, nastanak flekica i novih madeža, naručite se na kontrolu dermatologu. Pojave pjegica nakon sunca nisu neuobičajene, ali preventivni pregledi nisu na odmet. Redovitim kontrolama mogu se spriječiti neželjene posljedice.

Ne gledajte na zaštitu od sunca kao na nešto loše. Ona je odlična prilika za upotpunjavanje modnog stila. Pokrivala za glavu poput kapa i šešira dat će detalj vašoj odjevnoj kombinaciji. Ulja će učiniti vašu kožu mekom, elastičnijom i duže očuvanijom. A redovita primjena sredstava za zaštitu od sunca, dat će vam priliku da skupa s obitelji provedete vrijeme na otvorenom. Bilo da izađete s djetetom u park na ljuljačke, ili odete na obiteljski odmor i gradite dvorce u pijesku… Svaki trenutak proveden u zabavi i smijehu te igri s vašom djecom, njima će kreirati uspomene kojih će se rado sjećati i postaviti im temelje kako da jednog dana, uz svu digitalizaciju i napredak tehnologije, budu roditelji koji će slijediti primjer svojih roditelja i provoditi vrijeme s djecom na otvorenom.

Nemojte izbjegavati tople dane, igru na otvorenom i svjež zrak zbog straha od štetnog UV zračenja. Zaštitite se na pravi način i prigrlite sve dobrobiti sunca: mnogo vitamina, jačanje kostiju, jačanje imuniteta i još mnoge druge.

Vitamin D, osim što će ojačati sve kosti u tijelu, ojačat će i zube pa će mališani imati kvalitetnije zubiće, a kasnije u životu dugotrajniji osmijeh. Također, ne zaboravite mnogo tekućine. Pravilna hidratizacija rješenje je za zdravlje i izdržljivost na suncu. Mnogo vode nužno je za izbjegavanje vrtoglavice i dehidracije. Kako biste djeci malo zasladili dane, limunada i ostali prirodni sokovi odlično su rješenje. Važno je samo imati na umu da ne pretjerujete s citrusima, kako ne biste oštetili zubnu caklinu.

Sve ostalo zanemarite i zabavite se. Kao što je spominjano mnogo puta, osmijeh je taj koji naš život čini kvalitetnijim. Iskoristite ljeto, prigrlite zdravlje i smijeh te stvorite uspomene koje će u budućnosti vrijediti više od svih ljetnih sati provedenih u zatvorenom, koliko god oni kvalitetni bili.