Pobijedite stres osmijehom

Svatko od nas ima životne nedaće, probleme s kojima se moramo nositi i izazove koji se stavljaju pred nas. No, jednako kao što je svaki problem ili izazov drugačiji, tako i svatko od nas drugačije reagira u zadanoj situaciji. No, koliko god jaki bili, ili mislili da jesmo, istina je da je svakodnevno u našim životima prisutan stres.

Nemoguće je naučiti nositi se sa stresom. Možemo iz iskustva naučiti kako da nas nešto manje dotiče ili boli, ali upravo će stres utjecati na naše osjećaje, pronaći onu malu pukotinu u nama od ranije i nanijeti nam, možda ne odmah primjetnu, štetu. Možemo glumiti jake ličnosti, nedodirljive karaktere i poricati stres, ali s godinama će se nakupljene sitnice odraziti na naše tijelo i tada ćemo napokon shvatiti: “Nitko nije dovoljno jak da bude imun na stres”.

Velik utjecaj ima okolina, posao, ljudi, naši osjećaji koje pokazujemo ili pak pokušavamo sakriti. No, u jednom trenutku naše tijelo počinje pokazivati sve borbe koje vodi naš um. Psihički umor, strah, nemogućnost nošenja sa svim što je oko nas, postaje vidljivo na nama.

Kada je riječ o liječnicima koji nam pomažu sa stresom, zadnji će na popisu mogućih biti stomatolog. Ali vjerujte nam, stomatolog će mnogo ranije primijetiti vašu borbu jer će se stanje itekako odraziti na vaše zube. Mnogobrojne znanstvene studije dokazale su povezanost stresa s bolestima zuba i desni poput raznih infekcija, odnosno gingivitisom. Također, stres tjera naše tijelo na proizvodnju kortizola koji vremenom utječe na imunitet, a osoba sa slabijim imunitetom podložnija je bolestima desni. No, poteškoće ne staju na tome. Jedna od najčešćih bolesti, koja za uzročnik ima stres, je bruksizam.

Bruksizam je bolest, koja jednako poput stresa utječe na naše zdravlje bez naše svjesnosti. Možda nam nije poznata pod stručnim imenom, ali svima je dobro znano škrgutanje zubima u snu. Ono što stvara najveće probleme sa škrgutanjem zubima je, što tijekom sna, nismo svjesni da to radimo, sve dok nam netko ne kaže ili dok posljedice nisu vidljive na zubima, što će se najranije primijetiti, ako redovito posjećujete stomatologa. Zubi će postati istrošeniji, tanji i kraći. Lakše dolazi do pucanja cakline, nepravilnosti, ali i bolova u čeljusti te glavobolja.

Posljedice bruksizma mogu se riješiti udlagama koje će biti posve neprimjetne, ali ako se uzrok ne liječi, zubi će i dalje propadati. Fizički nedostaci potaknut će vašu nesigurnost kojom ćete samo povećati začarani krug, jer će ta nesigurnost pojačati stres. Upravo je sigurnost u sebe ključ uspjeha u nošenju sa stresom. Samopouzdanje donosi dodatnu snagu, moć da se izborimo sa svime što nas muči i da vjerujemo sebi samima da možemo riješiti sve nedaće i izboriti se sa svim izazovima tijekom dana.

Emocionalno stanje rješenje je za zdravlje. Kada smo u emocionalnom neredu jest ćemo više nezdrave hrane. Emocionalni nered odrazit će se na nama i oko nas i pažnja kod higijene će opasti što može dovesti do pojave karijesa. I ponovno se vraćamo u krug gdje zubi i zdravlje našeg osmijeha dovode do pada samopouzdanja i dodatnog stresa u životu.
Dozvolite stomatologu da vam bude prijatelj i saveznik. Dozvolite mu da vam vrati predivan osmijeh koji ćete pokazivati svima. Lijep osmijeh dat će vam povoda da se smijete, neovisno bili okruženi tisućama ljudi ili sami u svom stanu. Što god da radili, a da vas veseli, izmamit će vaš osmijeh: smiješna scena u romanu koji čitate, budalast pokret vašeg psa, djetinjasto ponašanje vaših prijatelja,… Oslobodite taj predivan hormon sreće iz sebe. Iskoristite vaše tijelo da bude saveznik u borbi protiv uma i stresa.

Ponekad si dozvolite i trenutke samoće gdje ćete biti tužni. Upravo tada će smijeh biti jači, oslobađajuć i osjećat ćete se mnogo bolje. Nikada nećete biti otporni na sve neugodne, stresne situacije. Taman kada pomislite da je sve gotovo, da ste sve proživjeli, dogodit će se nešto što će utjecati na vas, ali tada ćete biti zadovoljni sa sobom. Znat ćete da možete pobijediti sve. Povećat ćete zdrav osmijeh na svom licu, zaspat ćete mirnije i probuditi se jaki i samopouzdani jer ćete znati da je to samo još jedan dan koji mora proći.

Kako biste bili uspješni u svemu što naumite, imajte na umu da su stomatolozi vaši prijatelji i saveznici. Nismo samo liječnici u bijeloj kuti sa zastrašujućom opremom. Mi smo ovdje kako bi vam pomogli otkriti prve znakove stresa na vašem tijelu, izliječiti iste i pobrinuti se da se smanji neželjeni utjecaj u budućnosti.