Briga i očuvanje zuba školaraca

Prvi dječji zubići počinju s rastom negdje oko šestog mjeseca djetetove starosti i niknu do otprilike treće godine. U tom razdoblju djecu se doji, ali prevladava bočica. I upravo se ovdje krije najveća opasnost po zubiće.

Tijekom sna, bucmasti obraščići se opuštaju, smanjuje se lučenje sline, a pokreti usana i obraza, koji inače osiguravaju čišćenje, izostaju te dolazi do zadržavanja šećera iz laktoze na površini zuba i razvoja bakterija. Česta pogreška je davanje zaslađenih napitaka bez brige o čišćenju zuba nakon.

Djeca su poznata po tome da vole slatko. Razni pudinzi, jogurti, čokoladni napitci i čajevi. I nije pogrešno dati djetetu poneku nagradu i užitak te kasnije promatrati zamrljane ručice i širok osmijeh. Uskraćivanje ponekih šećera nije potrebno da bi spriječili nastanak karijesa. Potrebna je edukacija roditelja i redovito održavanje higijene.

U dobi do tri godine, osim zubića rastu i mališani. Kreću prvi koraci, padovi i nespretnosti. To je tijek odrastanja – nužnost. Ograničavati djetetu slobodu kretanja i učenje je nemoguće. No, često ta dječja nesigurnost u prvim koracima, a kasnije i tijekom igre, dovodi do padova. Padovi mogu biti nezgodni. Najčešće oni nisu strašni – dijete ustane i nastavi dalje. No, ponekad oni mogu rezultirati ozljedama i fakturama posebice zuba.
Karijes i frakture, čak i kod mliječnih zuba, potrebno je liječiti. Vaše dijete zaslužuje imati zdrav i lijep osmijeh čak i ako ga tek čeka nicanje trajnih zuba.

Ne ograničavajte svojoj djeci smijeh. Omogućite im da se smiju sitnicama s kojima će se susretati svaki dan. Učinite ih ponosnima i vedrima. U dječjoj dobi započinju prve šale, poimanja i svjesnost o izgledu i ponašanju. Započinju prva zadirkivanja i nesigurnosti. Djeca ne razumiju stvari, koje ponekad čuju od odraslih i može doći do krivih riječi koje razvijaju komplekse. Djeca tada postaju povučena, samozatajna, a njihov osmijeh, do tada izražajan i opušten, biva sve rjeđi. Pravovremenim odlaskom stomatologu pomoći ćete svojim mališanima da budu opušteni u društvu čak i kada počnu prva zadirkivanja i svjesnost o vlastitom izgledu. Osigurajte im manje stresno odrastanje i postepeno usvajanje navike redovitih posjeta stomatologu.

Odlazak stomatologu, osim što će dječje zube zadržati zdravima i lijepima, djecu će naučiti rutini, brizi o sebi samima i vlastitom zdravlju i umanjiti mogućnost razvijanja straha od stomatologa. Djeca navike usvajaju bolje od odraslih. Zapravo, sve što će djeca naučiti u najranijim godinama svog odrastanja, naučit će od roditelja. Djeca će se ponašati poput roditelja, (ne)voljeti hranu koju roditelji vole, odnosno ne vole, kopirat će pokrete i riječi. Jednako tako, usvojit će razmišljanje i postupke oko higijene i redovite brige o zubima.

Važno je za zapamtiti da, iako je riječ o mliječnim zubima, ne treba zanemariti brigu o njima i posjete stomatologu. Karijes ne utječe samo na fizički izgled. On igra veliku ulogu u odrastanju vašeg djeteta i stavu prema okolini. Mliječni zubi postavljaju temelje oralne higijene i odnosa prema posjetima ordinaciji i popravku zuba.

Priuštite svom djetetu sretno i bezbrižno djetinjstvo. Priuštite mu odrastanje puno samouvjerenosti, smijeha i bez bolova zbog karijesa. Dodajte svom obiteljskom albumu fotografije s najvećim mogućim osmijehom čuvajući tako uspomene na posebne trenutke “prebrzo prolaznih godina”.