KLINCI U ORDINACIJI

Velikom broju ljudi, odlazak stomatologu predstavlja obvezu koja nekima stvara velik strah i nelagodu zbog čega izostaje odgovarajuća stomatološka skrb, a oralno se zdravlje pogoršava. Kako je tek onim mlađima koji tek upoznaju svijet, a pred njima stoji nepoznata osoba u uniformi s neobičnim instrumentima?

Bijele kute ne biraju godine – stomatolozi često na svojim stolicama ugoste male ljude kojima potreban poseban pristup. Osim prilagođenog pristupa, sam proces dolaska i upoznavanja cijelog “posla” koji se odvija u njihovim malim ustima poželjno je provesti u ranijim godinama života. Posebno se preporučuje dolazak u ordinaciju prije nego iskrsne konkretan problem sa zubima kako djeca ne bi prvi doživljaj stomatološke ordinacije povezivala s bolnim iskustvom.

O zubima, njihovoj higijeni, održavanju i prevenciji karijesa, djeca uče kako od roditelja, tako i u školi već u nižim razredima. Bitno je higijenu shvatiti kao svakodnevne korake prema zdravlju, a sve znanje iz teorije potkrijepiti i praksom, stoga djecu svakako upoznajte ranije sa stomatologom kako bi ga doživljavala kao prijatelja koji će mu kasnije moći pomoći kad zatreba.

Jedno od zlatnih pravila kojih se često ne drže ni odrasli jest dolazak na redovne kontrole stomatologu svakih šest mjeseci unatoč nepostojanju određenog problema. Takav pristup, osim što osigurava zdravlje zubi i pravovremenu prevenciju karijesa, pokazuje djeci pravi primjer odnosa prema vlastitom zdravlju, te sasvim drugačiji doživljaj stomatologa. Tako se na vrijeme stvara međusobno povjerenje i omogućava bezbrižnost jer još nema potrebe za stomatološkim liječenjem.

Sam dolazak u ordinaciju nije kraj brige o oralnom zdravlju, nego se taj proces nastavlja svakim danom kroz pravilne izbore počevši od pravilnog četkanja i izbora četkice čime se postavlja osnovna prevencija stomatoloških problema. Nužno je razviti shvaćanje da na putu do lijepog osmijeha i zdravih zubi ne stoji samo stomatolog, nego i vlastita svijest o važnosti pravilne higijene, a ono što mi možemo i trebamo učiniti jest djecu uvesti u svijet gdje stomatolog dolazi kao pomagač i prijatelj, naravno, ako ga i sami tako doživljavamo.

Tko zna, možda u međuvremenu dijete nas povuče za rukav, nasmije se u ordinaciji i podsjeti nas oralnoj higijeni pitanjem uvečer: “ Mama, tata, jeste oprali zube prije spavanja? “, a mi opet iznova najviše naučimo od onih naizgled malih, a tako mudrih.