„iTOP“- individualni treninzi oralne prevencije

Svi svakodnevno peremo zube i svi mislimo da to radimo na pravilan način. Međutim, praksa je pokazala da briga roditelja, samostalno pranje zubi i površna znanja o provođenju oralne higijene ne daju dovoljno dobre rezultate u prevenciji karijesa i paradontnih bolesti kod djece i odraslih.

Zato se već dvadesetak godina, na inicijativu dr.med.dent. Jirija Sedelmayera sa Dentalne klinike Sveučilišta u Hamburgu, provode individualni treninzi oralne higijene za dentalne stručnjake pod nazivom „ iTOP – (Individually Taught Oral Prophylaxis“ (Individualni trening oralne prevencije), a osnovni cilj im je naučiti stručnjake kako da kroz individualne praktične radionice u svojim ordinacijama nauče i kontinuirano prate navike svojih pacijenata pri održavanju zdravlja zubi i desni.

U Hrvatskoj se ovakvi treninzi održavaju od 2009. godine, a iskustvo je pokazalo da svi mi činimo najčešće ovih pet grešaka prilikom pranja zubi:

1.Prekratko četkamo zube
Priznajemo, četkanje je vrlo dosadan posao, ali svakodnevnim vježbanjem, postat će rutina o kojoj više nećete razmišljati. Zato je važno da naučite pravilno i dovoljno dugo četkati zube kako ne biste više naštetili, nego koristili svojim zubima.
Stomatolozi preporučuju četkanje zubi u trajanju od dvije minute.
Ako ne možete odrediti koliko dugo četkate zube, poslužite se jednostavnim trikom, kao i drugih dosadnih aktivnosti; namjestiti timer na točno vrijeme ili u ljekarnama nabavite mali pješčani sat koji će vam točno pokazati koliko dugo četkate zube

2.Presnažno četkamo zube
Većina nas ima osjećaj da ako snažno četka zube da će ih brže i bolje očistiti. Na žalost, prejakim pritiskom kod četkanja možemo oštetiti caklinu koja štiti zub od bakterija i predstavlja njihov najbjelji dio, pa zbog krivog četkanja naši zubi mogu dodatno požutjeti.
Zubi se četkaju blago, kružnim pokretima i već laganim pritiskom ćemo ukloniti neželjene naslage bakterija.
3.Nejednako četkanje svih zubi i zubnih ploha
Kad započinjemo četkanje, puni smo volje i želje da što bolje očistimo sve zube. Naravno, ova aktivnost vrlo brzo postaje dosadna i najčešće zadnje zube najslabije i najkraće čistimo. Idealno bi bilo potrošiti pola minute na svaku četvrtinu zubi u ustima i tako ravnomjerno očistiti sve zube.

4.Četkamo odmah nakon jela
Većina odmah nakon jela hrli prati zube. Međutim, nakon jela, posebice voća, u ustima se stvara kiselina koja privremeno oslabljuje emajl koji štiti zube.
Zato, radije pričekajte pola sata i tek onda krenite u kupaonicu.

5.Nedovoljno ispiremo zube
Većina slabo ili nikako ne ispire zube nakon četkanja, što je pogrešno.
Četkanjem se u ustima oslobađaju ostaci hrane koji, ako se ne isperu, mogu izazvati dodatno množenje bakterija koje uzrokuju zubni plak.
U praksi se pokazalo da je najbolje rješenje za čiste i zdrave zube prvo korištenje zubnog konca, zatim četkanje četkicom i na kraju temeljito ispiranje hladnom vodom.

Ako i dalje niste sigurni kako se to radi, provjerite u našem kalendaru termine individualnog četkanja i rezervirajte svoj termin!