DOBRA STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Sjećate se priče o tri praščića; svaki je napravio kućicu od različitog materijala, uvjeren da će ga baš njegova, svojom kvalitetom i čvrstoćom, zaštititi od vuka.
Na kraju priče, jedino je treći praščić sagradio kuću od cigle koja je odoljela napadima vuka i spasio braći.
Sad se sigurno pitate o čemu mi to pričamo, zar ne?
Pa, o zubima i protetici, naravno.

Znamo, mislili ste da se problemi sa zubima događaju nekom drugom, da će bez obzira na neredovitu njegu i kontrolu vaši zubi ostati zdravi i čitavi zauvijek i da ćete slobodno gristi ljuske oraha do smrti, jel’ tako??? A što sad; zub vremena, iliti vuk iz naše priče, otpuhao je sve vaše iluzije, bojite se posjeta zubaru i nemate pojma kako spasiti stvar?

Na sreću, ne morate se jako uzbuđivati, jer današnja protetika je poput znanstvene fantastike, a uz našu pomoć, možemo ponovo vratiti čudesan osmijeh na vaše lice. Kad odlučite posjetiti našu ordinaciju, zajedno ćemo naći prikladno rješenje za vaš problem.

Dobar protetičar je poput trećeg praščića, zna izabrati pravi materijal i napraviti baš ono što treba vašim zubima .

Što mi radimo i kako vam možemo pomoći u našoj ordinaciji?

Dobar protetičar odabirom materijala pokušava zadovoljiti sva željena svojstva određenog protetskog nadomjeska: čvrstoću, tvrdoću materijala, postojanost oblika i boje te trajnost u funkciji. On zna da su zubni nadomjesci u stalnom kontaktu s oralnim tkivima i slinom, da se troše i savijaju i da s vremenom mogu korodirati i početi otpuštati metalne ione iz materijala te izazvati senzibilizacije okolnog tkiva i alergijsku reakciju.

Zato se mi u našoj ordinaciji stalno educiramo, pratimo najnovije tehnologije i istraživanja, kako bismo pacijentima osigurali kvalitetu i pružili željenu sigurnost protetskog nadomjeska.

Uvijek se trudimo prilagoditi vašim potrebama jer nam je važno što duže sačuvati svaki zub, nadomjestiti onaj izgubljeni i spriječiti daljnje propadanje čeljusti i okolnog tkiva. Pri prvom pregledu ćemo pregledati stanje u usnoj šupljini i rtg snimke, postaviti dijagnozu te predložiti individualni terapijski plan i materijale koji su prihvatljivi vašim potrebama i financijskim mogućnostima.

Koje materijale možete odabrati?

Jedan od materijala koji se najduže koristi u protetici pri izradi kruna i mostova je metal. Iako se najduže koristi, svakako ne spada u zastarjeli materijal, jer se još uvijek smatra najčvršćim i kompatibilnim s tkivom u usnoj šupljini. Danas više nisu moderni potpuni metalni nadomjesci jer ne zadovoljavaju nove standarde ljepote (sjetite se kako su nekad bili popularni zlatni zubi), a zbog prihvatljive cijene, naši pacijenti najčešće izabiru nadomjeste kod kojih se metalna konstrukcija oblaže keramikom. U biološkom smislu, metalne krune i mostovi su bili prihvatljivije rješenje od današnjih materijala, jer se zub trebao manje brusiti, ali zbog estetskih razloga, danas ga sve više zamjenjuju drugi materijali. Metalne konstrukcije su se kroz dugogodišnju praksu pokazale kao najizdržljivije, no vanjski sloj keramike se zbog dugotrajnog žvakanja i trošenja zubi može izlizati i nakon nekog vremena se počinje pojavljivati metal uz rub zubnog mesa. Iako ovakav zub može izgledati pokvareno, najčešće je samo poremećen estetski izgled zuba. Isti problem se može pojaviti i kod krunice koja je učvršćena metalnom nadogradnjom (štiftom) za korijen zuba, kad metal počinje prosijavati kroz meso i potamnjuje dijelove zubnom mesa.

Zato pacijenti sve češće žele metalno keramičke nadomjeske zamijeniti bezmetalnima, jer su po svojim fizičkim osobinama najbliži prirodnom zubu, a ljepše izgledaju . Pokazalo se i da traju nešto duže od metalno keramičkih nadomjestaka (oko 10-ak godina). U našoj ordinaciji, iz običnu keramiku, pacijenti mogu odabrati i bezmetalnu keramiku: cirkon, titan i staklo keramiku.

Kod 30% populacije metalni nadomjesci mogu izazvati alergijsku reakciju zbog otpuštanja metalnih iona u okolno tkivo . Za razliku od metala, ovi novi materijali su biokompatibilni s ljudskim organizmom i ne izazivaju alergijske reakcije (titan se iz istog razloga koristi godinama i u drugim granama medicine). Udobni su čvrsti i lagani, a uz to i neutralnog okusa pa ne ostavljaju metalan okus u ustima, kao metalno keramičke krune i mostovi. Prilikom žvakanja hladne i vruće hrane, omogućavaju bolju izoliranost zuba od naglih promjena temperature.

Zbog transparentnosti i bijele boje, za konstrukcije se sve češće koristi cirkonijev dioksid ili cirkon-keramika jer se ovaj materijal odlično prekriva keramičkom oblogom, a istraživanja su pokazala i da je jako otporan na lom. Njegova visoka čvrstoća omogućava protetske radove velikog raspona i njihovu dugotrajnost, jer ga je teško mehanički oštetiti, a u kontaktu sa slinom ne dolazi do neželjene kemijske reakcije.

Korištenjem najsuvremenijih materijala i primjenom novih principa brušenja zuba, u našoj ordinaciji osiguravamo vrhunsku estetiku i visoku kvalitetu protetskog nadomjeska.

U posljednjih desetak godina stomatologija se naglo kompjuterizirala i zakoračila u svemirsko doba; 80 % svih postupaka u protetici se oblikuje i izrađuje pomoću računala i 3D tehnologija, gdje ne postoji mogućnost ljudske pogreške pa možemo jamčiti kvalitetnu i dobru prilagodbu nadomjeska individualnim potrebama svakog pacijenta.

Osim fiksne protetike, specijalizirani smo i za mobilnu protetiku. Prema vašim potrebama i stanju u usnoj šupljini, izrađujemo djelomične i potpune zubne proteze od akrilnih smola ili metala. Naši pacijenti se najčešće odlučuju za kombinirane radove, gdje se fiksni dio upotpunjuje s mobilnom protezom, a kombiniranjem posebnih materijala trudimo se sačuvati funkciju preostalih zubi, te što duže sačuvati kost čeljusti i okolno mišićno tkivo .

Zato, tko se boji vuka još?!